"inbillad fulhet"

Hittade ett uppslag i DN igår, där det står om "inbillad fulhet". Det står att framför allt tjejer i tonåren börjar tro att det verkligen är fula på riktigt. Det är inte bara vanliga tonårsproblem, utan om man vill bli av med det så måste man få professionell hjälp. Lite läskigt sådär eftersom vissa av teckna stämmer in på mig. Detta kan vara tecken på bdd, som det kallas:

DETTA KAN VARA TECKEN PÅ BDD

 

Personer med bdd försöker ofta kamouflera sina upplevda skönhetsfel. Det kan handla om neddragna kepsar eller uppdragna luvor, hår som hänger framför ansiktet eller om stora solglasögon. Kvinnor använder ofta mycket make-up. Ofta lägger personerna ner stora summor på skönhetsprodukter. För vissa tar det fyra fem timmars förberedelser innan de kan gå ut. Det är vanligt med många, löst sittande klädlager.

Många speglar sig tvångsmässigt hela tiden, de har fickspegel med sig, kollar sig i backspeglar med mera.

- Det är också vanligt att drabbade håller på med sitt hår och pillar på huden - ibland för att försöka ta bort ojämnheter. En del råkar skada sig med till exempel nålar och kan få riktiga ärr.

- De drabbade kan söka upprepade försäkringar, ”ser jag okej ut?”. Många drar sig undan socialt, undviker att gå ut och visar tecken på ångest.

- De här beteendena behöver inte handla om bdd, men som närstående bör man fråga och inte bara anta att det handlar om normala tonårsproblem, säger experten Katharine Phillips. Det är viktigt att man inte bagatelliserar, kritiserar, eller förväxlar beteendet med fåfänga. Och man ska komma ihåg att personerna inte kan ”komma över det” bara de försöker, de behöver professionell hjälp.


Hihi, lite random sådär, men läskigt... Puss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback